Een groepsnaam als Vampire Weekend associëren wij niet spontaan met Beethoven, afroritmes en goedlachse pop. En toch zijn dát de tools waarmee deze vier jonkies uit New York, allevier net van de schoolbanken van de gereputeerde Columbia University, hun tittelloze doch veelbelovende debuutplaat in elkaar schroefden.


HUMO Jullie klinken heel anders dan jullie groepsnaam doet vermoeden. Zien jullie veel teleurgestelde goths tijdens jullie optredens?
Rostam Batmanglij «Dat valt nog mee, maar we krijgen op MySpace wél veel reacties van kids die duidelijk het woord vampire gegoogled hadden. Een Duitse website omschrijft ons zelfs als een hardcore band. Maar laat die gothics maar naar onze optredens komen. Hoe meer, hoe liever!  Vampire Weekend is eigenlijk de titel van een filmpje dat Ezra een paar jaar geleden voor de fun heeft gemaakt. Iets over iemand die wraak wil nemen omdat vampieren zijn vader hadden gedood. Onlangs vonden we die beelden terug, en hebben we er een korte trailer van gemaakt. Maar het enige serieuze overblijfsel van dat filmpje is onze naam.»
Chris Baio «Er bestaan wel meer misverstanden over ons: Een journalist heeft ons eens gevraagd waar we onze originele artiestennamen vandaan hadden. Hij geloofde niet dat Ezra en Rostam écht zo heten. En die gast méénde dat dus!»

HUMO Wat is er zo cool aan Afrikaanse muziek?
Batmanglij (met glimmende ogen) «Everything, man! Er zit altijd schwung in het ritme, zoals bij dance. En als je wat met de beat speelt, kan je heel leuke accenten leggen.»
Baio «In de meeste afropop heb je ook gitaren zónder de tien kilo distortion die je bij de meeste rockbands hoort. En niet alleen de muziek is fascinerend: iedereen die er is geweest, komt steeds met de meest geweldige verhalen terug. God, ooit wil ik er echt naartoe!»

HUMO Over Afrikaanse invloeden gesproken...
Baio (onderbreekt) «Ga jij ook over Obama beginnen? We waren onlangs in Frankrijk en élke journalist begon daar over de presidentsverkiezingen. Ik snap niet waarom Europeanen dat zo belangrijk vinden.»
Batmanglij «Sommige journalisten vinden het zelfs vanzelfsprekend dat wij voor Obama zouden supporteren, gewoon omdat we Amerikanen zijn én naar Afrikaanse muziek luisteren. Dat vind ik een belediging, ook al steun ik Obama. Er zijn ook zóveel problemen die een president niet kan oplossen. Kan één man dan zo'n groot verschil maken?»

HUMO Ik wilde het eigenlijk eerder over Paul Simon hebben. Vampire Weekend wordt weleens omschreven als The Strokes die zijn 'Graceland' naspelen. Jullie zijn dus een ordinair coverbandje?
Batmanglij «Absoluut niet! Vergeet niet dat we naast die afrosound ook elementen uit de punk en Franse pop doen samensmelten. Én uit klassieke muziek. Natuurlijk heeft 'Graceland' onze sound beïnvloed, maar niet meer dan échte Afrikaanse muziek zoals Fela Kuti, of dan mijn vorige buurman. Zijn huis hing vol met Afrikaanse kunstwerken en als kind ging ik daar vaak rondneuzen. Zoals je ziet: die interesse heeft er altijd al ingezeten. We maken deze mengelmoes van stijlen ook als reactie op de rockbands die ons al tien jaar met dezelfde sound om de oren slaan. We willen net ánders zijn. Best vervelend om dan toch als kopieën van Paul Simon afgeschilderd te worden.»

HUMO Hoe dan ook gefeliciteerd met jullie zesde stek in het Sound of 2008-lijstje van de muziekprofeten van de BBC. Vorig jaar stonden onder anderen Mika, Klaxons, Cold War Kids, Air Traffic en Just Jack in dat rijtje. Klaar voor de roem?
Batmanglij «Whatever (glimlacht). Eerlijk gezegd vind ik al dat gespeculeer over de toekomst en het potentieel van bands nogal belachelijk. In die Sound of-lijsten staan meestal gewoon groepen die hun debuut in januari of februari uitbrengen. Dat geeft toch sowieso een onvolledig beeld? Laat de mensen maar gewoon de plaat kopen en zélf oordelen.»

HUMO Kopen, zeg je? Hebben jullie niet veel te danken aan de gratis mp3's die bloggers rondstrooien?
Baio «Tuurlijk! We hebben drie tournees gedaan zonder dat we een album uit hadden. 't Is gewoon een hedendaagse vorm van mond-tot-mondreclame.»
Batmanglij «Voor mijn part is alle muziek gratis! Ik denk dat alleen oudere mensen nog wakker liggen van mp3-blogs of filesharing.»

HUMO Jullie houden van boeken lezen en van klassieke muziek. Dat klinkt niet overdreven rock&roll. Jullie kiezen op sommige foto's ook bewust voor het beeld van rijke, ietwat snobby studenten. Klopt dat plaatje, of net niet?
Batmanglij «We zijn geen snobs. Veel mensen verwarren een klassieke achtergrond met klasse of elitair gedoe, maar dat kan ons niet schelen. Integendeel zelfs: we doen er nog een schepje bovenop en poseren maar al te graag in sullige debardeurs of met een dure sweater om de schouders. Het imago van stoere rockband kan ons eigenlijk gestolen worden.»

Joris Jonckheer

(gepubliceerd in Humo, januari 2008)

Blog Widget by LinkWithin

One Response to "Interview Vampire Weekend"